Beb Reith

Beb Reith
Bernardus Antonius Johannes (Beb) Reith, geboren 16-10-1894 en overleden Maarssen 17-08-1974. Hij behoort tot stamboom 6, de afstammelingen van Bernardus Antonius Reith (1856-1940).

Beb was leraar M.O. Tekenen en Kunstgeschiedenis. Hij illustreerde talloze boeken, met name kinderboeken. Ook schreef en tekende hij de stripverhalen over de avonturen van het aapje Monki en het stripboek ‘Bobo het eskimojongetje’. Onder Couperus-liefhebbers is hij bekend als de illustrator van Psyche, waarvan in 1927 een versie verscheen met zijn tekeningen. Minder bekend is dat hij ook tekeningen maakte voor Couperus’ sprookje Fidessa. Geheel in dezelfde stijl. Maar alleen zijn deze nooit in een boek verschenen.

Geïllustreerde editie Psyche en Fidessa
Bernard en Maarten Reith (eveneens stamboom 6, respectievelijk een neef en achterneef van Beb) hebben in juni 2014 een nieuwe editie van Psyche en Fidessa uitgegeven. Het is een prachteditie met alle illustraties van B. Reith die Couperus ‘bizonder mooi’ vond. Ruim zeventig in aantal. Het merendeel van de tekeningen is niet eerder gepubliceerd.

Het boek heeft een formaat van 21×28 cm, is genaaid, ingebonden, met een harde linnen kaft met goudopdruk. Een collectors item voor Couperus-liefhebbers en bibliofielen.

Omdat deze editie is uitverkocht en er vraag naar bleef, hebben Bernard en Maarten in mei 2021 het boek opnieuw uitgegeven. In een nieuw jasje, kleiner formaat, maar met één tekening extra. Daarnaast zijn een Duitse (2021), Franse (2022) en Engelse (2023) editie van Psyche verschenen. De boeken zijn te koop bij de boekhandel of stuur ons een e-mail.

Extra informatie over het boek en de tekeningen:

Meer informatie over het leven en werk van B.A.J. Reith

De broertjes van Monki

Het reisverhaal van Monki werd geschreven en getekend door B. Reith en als wekelijks plaatjesverhaal gepubliceerd in de Katholieke Illustratie (KI) gedurende de jaren 1936-1950 en in boekvorm uitgegeven door N.V. Drukkerij De Spaarnestad, Haarlem.

Het plaatjesverhaal “De broertjes van Monki” werd gepubliceerd in 27 stripafleveringen, waarvan 15 in KI-jaargang 1946 en 12 in KI-jaargang 1947. Dit verhaal is nooit in boekvorm uitgegeven. Beide jaargangen van de KI zijn in het familiearchief Reith aanwezig.

De 27 stripafleveringen zijn gescand en vervolgens met software bewerkt en verbeterd. Vanwege de vormgeving in langgerekte 1-koloms weergave met zeer kleine lettertje is elke stripaflevering opgeknipt in twee delen en vergroot weergegeven in dit boekwerkje. De leesbaarheid is hierdoor aanzienlijk verbeterd.

Download het boekje hier